Tajna nedjeljivoga

U ljudskoj pobuni bujaju problemi poput kvasca u tijestu, u prihvaćanju su mirni kao  tijesto

TAJNA-NEDELJIVOGA
TAJNA NEDELJIVOGA

Svaki čovjek u nekom trenutku naiđe na nesavladivu situaciju. Jer u osnovi je čovjek neidentificiranog pojavnog oblika koji se identificira u odnosima jer sam sa sobom ne može odmjeriti ništa. Svaki odnos je mjesto susreta vremena i prostora, gdje se iz tajnovitosti neidentificiranog vremena prelijevaju slike identifikacije u odnosima. A na nekoj točki svakog odnosa čovjeka naiđe na svoje temelje, na odnos sa samim sobom ili na nepojavnost.

Tajna beskonačnosti je u neidentificiranom pojavnom obliku i skrivena je u čovjeku. Jer čovjek je izvan sustava – čovjek automatski nema svoju unutrašnjost, stoga može sve oko sebe postaviti unutar ili izvan odnosa sa sobom. Samo čovjek je taj koji može odmjeriti vlastitu nepojavnost, ako prihvati na sebe goli život i pristane na   beskrajne daljine neidentificiranosti u odnosu na samog sebe – u odnosu na nedjeljivo ili na život u sebi.

Beskonačno životnih priča, beskonačno domova identificiranih oblika blizina, a svaki u sebi priča za sebe, jedna sama beskrajna daljina u samoodnosu. Ali je Netko tko ju je na sebe uzeo – za tebe, za mene, za svakoga i pokrenuo vrijeme unutarnjeg odnosa ili vrijeme rođenja beskonačnih blizina.

S danom punog usvajanja daljina otvorio Je vrijeme blizina u odnosima, sve do posljednjeg dana, do dana posljednjeg odnosa – odnosa prema samom sebi.

Ciklus čovjeka je završen. Nema više blizine koja bi u čvoru odnosa mogla pokriti  neovladivost neidentificiranog. Nema više nijekanja, ni molitve koja bi te sačuvala. Ostao je još samo boj sa sobom, jer čvorova pojavnosti prostora kroz vrijeme više nema. Samo rijeka usvajanja vlastite nepojavnosti teče, sve do dana proliča blizina vremena, u pojavnost vlastite prolaznosti.

Kada ničega više ne bude, iz tišine će progovoriti glas Nedjeljivoga. Samo oni bez imena će ga čuti i samo onima koji su nesavladivo uzeli na sebe, bit će dana hrabrost da slijede glas bez imena. Jer samo kroz zemlju vlastitih prihvaćenih daljina  ulazi se u zemlju beskrajnih blizina.