Poraz

Biti pravilan – znači – biti manje koristan za život

PORAZ
PORAZ

Čitav svemir pleše svoj ples neizdržljive jednosti na mjestu dvojega, samo je čovjek po Gospodinu dobio mjesto dvojega na mjestu jednoga, da bi prihvaćanjem neizdržljivosti iz dvojega ustalo jedno.

Živimo izdržljivu neizdržljivost. Na račun izdržljivosti odanih i malenih ustaju neizdržljivosti velikih. Jedno se miče pred drugim jer dvoje ne može opstati na istom mjestu, ali u ravnoteži sa samim sobom sve ostaje isto. Nije prvo veće od drugoga, niti je drugo manje od prvoga, samo drugo ustupa mjesto prvome – izdržljivost ustupa mjesto neizdržljivosti. Prvo se u odsjajima odrješuje vlastite neizdržljivosti, ali u osnovi ostaje isto, a drugo se bori sa samim sobom da bi moglo prihvatiti breme ili vlastitu neizdržljivost u osnovi.

Nisi ti prvi, već Gospodin koji te je stvorio. Ne živi život kao da je još sve pred tobom, nego budi zahvalan za dan kao da je posljednji. U borbi sa samim sobom čovjek uvijek gubi, na to može ili ne mora pristati. U snovima čovjek uvijek pobjeđuje, ali samo snaga priznanja otvara put stvarnosti.

Na ishodištu je čovjek uvijek prvi, a u povratnoj informaciji uvijek drugi. Bez obzira na situaciju čovjek uvijek vodi bitku protiv samog sebe. Između prihvaćanja povratne informacije i ustrajanja na izhodištu širi se svijet razlike između prihvaćanja i neprihvaćanja – svijet čovjekove psihe. Kad bi čovjek dopustio da sve bude kako jest – kad bi priznao vlastitu nemoć – sve bi išlo automatski i odrješilo bi ga neizdržljivosti u njemu samom.

Sve dok čovjek lovi ravnotežu u samome sebi vodi i neprestanu bitku sa samim sobom, a tek kad prizna vlastitu nemoć i pristane na svoj poraz može pustiti konce ravnoteže iz svojih ruku i prepustiti ih rukama života. Tada duh života počinje djelovati u njemu i probuditi stvarnost iz snova.

Smrt je udaljena sve do trenutka svoga dolaska, zato je teško reći koliko ju je teško prihvatiti, a prihvatiti i živjeti poraz je za svakoga neopisivo teško. Svatko sam vodi svoju bitku sa sobom, a ta bitka traje i nakon smrti i sve dok ne prihvatiš poraz u sebi tvoja duša neće imati mira.

Kao što život postoji ovdje i sad, postoje i smrt i tvoj poraz kojeg nećeš biti svjestan sve dok u odnosu živiš nešto drugo.