Biti vidljiv

Biti takav odgovor da nema više odgovora, isto je kao i svoj život pretvoriti ni u što

BITI-VIDLJIV
BITI VIDLJIV

Čovjek može gledati u stvarnost ili u iluziju. Samo tko je čvrst i tvrd prema sebi, zuri u sliku stvarnosti koja je na početku blijeda, ali dubinom svjesnosti postaje jasnija.

Ako je nešto preblizu očima čovjek će gledati kroz to i iza stvarnog predmeta stvoriti predodžbu u koju zuri.

Što više raščlanjuje predmet promatranja koji je posredno raščlanjivanje, odnosno dijeljenje samoga sebe, pogled čovjeka postaje jasniji. Raščlanjivanje ga udaljuje od predmeta promatranja. Što se više udaljuje, jače zuri u cjelinu. Kad raščlani do temelja udalji se za cjelinu te konačno ugleda samoga sebe.

Čovjek je život izvana koji mora preći u život iznutra. Kad pređe unutra zagleda sebe izvana i tako se odrješi. Odrješen je kad dopusti biti vidljiv. Kad se prestane bojati svojeg stvarnog izgleda niti lošenamjerna osoba ne može više iskoristiti njegovu sljepoću.

Tek kad dvoje dopusti biti vidljivo bez predodžbe ili vlastite slike, mogu po prvi put uspostaviti kontakt i tako počinje nova stvarnost u kojoj nema mjesta slikama. Kad odanom raste nova stvarnost, onaj kome je pogled na sebe zadržao prekriven i koji ustraje na vlastitoj slici, istovremeno ga počne dijeliti zauvjek jer od tamo više nema puta natrag.