Korak natrag

KORAK-NATRAG
KORAK NATRAG

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše kod Boga i Riječ bijaše Bog.

Po riječi Gospodinovoj ti si čovjek, vrsta nad vrstama, jedina koja vlastitim koracima može napustiti ljudsku vrstu ili potonuti u podvrste.

Samo onaj tko preuzme križ čovjeka na sebe napušta ljudsku vrstu i rađa čovjeka po čovjeku. Mnogo je koraka prije nego čovjek prihvati svoj križ, iako zapravo postoje samo dva. Svaki korak natrag korak je tvojeg prihvaćanja, svaki korak naprijed je bitka za opstanak vrste. Koraci svih podvrsta koraci su prirode, a samo su koraci čovjeka koraci slobodne volje.

“Nitko ne dolazi Gospodinu osim po meni.”

Čovjek si po Gospodinu, a koraci k čovjeku su tvoji. Svakim svojim korakom otvaraš ili zatvaraš mjesto Gospodinove milosti koja vlada svime, samo ne tvojim koracima.

Gospodinova riječ te rodila, Gospodinova riječ život u tebe položila, zato ju poštuj i ne omalovažavaj svojim koracima.

Kada poštenu dušu potvrđuješ uvijek se osječa neugodno – a svaka vlastita potvrda je prikrivanje i izdaja čovjekove duše.

Razlika između koraka naprijed i natrag nije u koracima ili činima, nego u poziciji čovjeka. Onaj kod sebe uzima križ čovjeka na sebe i okrenut je čovjeku, na taj način otvara mjesto čovjeku. Neprihvaćanjem križa čovjek odlazi na drugu stranu od koje traži potvrdu ili temelj zurenja u sebe.

Kad bi čovjek imao snage prihvatiti činjenicu obrnutog vremena, dopustio bi korak unatrag i postao ishodište vremena naprijed. Svakim korakom potvrđivanja živiš samo priče u kojima samo tebe nema niti će te biti, sve dok ne odbrojiš sve svoje korake do posljednje zrake svjetlosti u svojim očima.

Tada će Gospodin kazati: „Budi svjetlost“, i Čovjek će ustati iz čovjeka.

Ako je milost na volju to još ne znači da za nju ne treba moliti. Milost je tvoj život i svaki tvoj korak odanosti molba za nju, a svaka uzvišenost nad unaprijed danom milošću života korak bliže ponoru vremena bez prostora.

Ti si prvotnost vremena, beskonačna i vječna – sam u sebi ponor smrti – jedno u drugom sadržaj života.

Vrijeme ističe, a prvotnost rađanja i prolaznosti ostaje vječna.