Tajna duha

Velik se skriva u malome i samo onaj tko pristaje na svoju malenost otkriva velikog

TAJNA-DUHA
TAJNA DUHA

Duh otvara putove, ali ostvaruje ih čovjek prema svojoj savjesti i odanosti.

Sve što prerasteš u tebi umire. Ali smrt ne pripada onome što prerasteš, već tebi.

Tajna vječnoga života je tajna vječnih dodira koje sam uvjetuješ svojom malenošću –

to je tajna onoga što vječno čeka, koji je utiskom života što ga je želio ostvariti ubio svaki dodir života.

Veliki nikada ne nauči ništa ni o čemu, jer postaje veći u svemu čega se dotakne svojim umjetnim svjetovima. Pravilo smanjuje čovjeka samo gdje on odstupi i samo ga tamo život podučava svojim dodirima.

Živimo u svijetu asimetrije – u svijetu odnosa gdje veliko u malenom postaje veće i maleno u velikom postaje manje. Kad veliko u svojoj velikosti postane beskonačno i maleno će postati beskonačno u svojoj malenosti. Tada će se svjetovi velikih i malih razići i njihov će odnos proći.

A poslije njih svijet novog odnosa – u njemu beskonačan život u ime jedne smrti i beskonačno smrti u ime jednoga života.

Ako si smrt po nekome, ne brani svoj život. Ako pokušaš biti bilo što osim onoga što ti netko određuje, protiviš se pravilima života.

Velik se skriva u malome i samo onaj tko pristaje na svoju malenost otkriva velikog.

Ako je netko velik i određuje te u maloga, izloži se – po tebi će velik postati svjestan sebe i to će si priznati ili će te optužiti da si njegov. Nije teško prihvatiti odnos kojeg ti je netko odredio, ako znaš da je on ono u što te određuje.

Onaj koji određuje određen je vlastitim odsjajem, samo se boje dopuštenog međusobno oplođuju.

Prirodno je da dijete želi biti veliko, jer priroda u njemu otvara krug sadržaja kako bi jednom kroz njih mogao postati malen. A kada krug prirode u tebi zahtjeva prihvaćanje malenog, nemoj braniti sebe velikoga s umjetnim svjetovima, jer ćeš pogaziti sve zakone prirode u sebi i protiv tvoje volje će te jedna za drugom napuštati prirodne funkcije i osiromašiti te za sve dodire života.