O slabostima

Samo iz nereda nastaje red

O-SLABOSTIMA
O SLABOSTIMA

Svi smo ljudi na ovome svijetu jednaki, nitko nije ni u kakvoj prednosti pred drugima – nitko nije “blagoslovljen” ili sam vrijedan svega.

Zato se u svakom čovjeku skriva i tvoja bit – tvoj problem, veselje, ponos i slabost. U svakome ju prihvati kao svoju i bit će ti lakše. Kad s nekime budeš u istoj biti, slabost će postati mudrost. Tako ćeš sačuvati vjeru u sebe koja ti je potrebna da ne počneš očajavati.

Zato ne brani sebe, jer nije vrijedno truda čuvati slabosti. Podijeli ih sa svima i više neće biti tvoje. Njihovom podjelom dopuštaš drugima s istim slabostima da prepoznaju u tebi istoga čovjeka kakvi su i sami. Tada će im se obrazi ozariti od radosti, slično kao djeci na zajedničkom dvorištu života.

Samo iz nereda nastaje red. Ako ga skrivaš u sebi, mrziš ga i u drugima. Zato ga ne moraš prihvatiti. Neprihvaćanje tuđeg nereda ti uzima sigurnost i vjeru u vlastiti život, a time i u Boga.

Nema ništa loše u tome da priznaš nered u sebi, jer je on vlasništvo života – tvoj je samo toliko, koliko si ga prisvajaš. U osnovi sve pripada životu, zato nemoj brinuti o onome što imaš. Sve mirno podijeli s bližnjima i među vama će vladati mir. I ti ćeš biti miran, jer više nećeš brinuti kamo s ovim ili s onim.

Koliko se trudiš postojati pred drugima sa svojim lijepim licem, skrivajući svoje greške i slabosti, toliko im nesvjesno podmećeš leđa. U ime tvojeg lijepog lica ili tvojih htijenja moći će iskorištavati tvoja leđa ili mjesta koja pred njima želiš sakriti.

Zato je besmisleno truditi se postojati. Odrekni se svojeg lijepog lica i svojeg postojanja i tako više neće biti leđa koja bi netko mogao iskoristiti.

Tamo gdje te nema ni drugi sa svojim licem ne mogu postojati. Tako padaju u ponor, jer svojim leđima na koja želi objesiti tvoju slabost, ne pokrivaš njegovo lijepo lice – njegovu slabost.

Kad dopustiš sve na svojem mjestu i sam si na jedinom pravom mjestu. Ne brini kako se to mjesto zove. Drugi će otkriti njegovo ime, izgled i sadržaj. Nekome nećeš značiti ništa, a drugome ćeš značiti sve.