Bestranost

Samo tijelo odlazi prirodnim putem, jer se u protivnom ne bi moglo napustiti

BESTRANOST
BESTRANOST

Sada je odnos u čovjeku, ali ustat će čovjek iz odnosa.

Živiš – ali nemaš pristup životu u sebi. Postojiš – ali ne znaš što si, zato nemaš pristup onome što jesi. Svi drugi ga imaju i ti ga imaš prema svima drugima.

Sada je čovjek u odnosu, zato čovjek slobodno bira odnose – jer dato mu je biti upitnik, ali ustat će čovjek iz odnosa kao odgovor unutar svega.

U sebi je svaki čovjek takav kakav jest, ali vrijedi samo odnos kojeg uvjetuje – jer odnos kojeg uvjetuje sada, kad je odnos u čovjeku, uvjetovat će ga kad ustane iz odnosa.

Kad ulaziš u odnose vidljiv si i ranjiv, ali živ. Ako ostaješkod sebe, nevidljiv si – skriven i nepobjediv ali mrtav. Pristani na svaki odnos koji ti je određen, ali živi iz odnosa u sebi. Živjet ćeš iz odnosa kojeg rađaš, a ne iz odnosa u kojeg si stavljen.

Duh je prvi odnos u nama – nepoznanica, ne znamo što smo i nemamo pristup životu u nama. Duša je drugi odnos u nama – znanica u ogledalu nepoznanice, nemamo pristup onome što jesmo, jer samo smo ogledalo slobodne volje ili onoga što mislimo da jesmo. Njome uvjetujemo odnose i u ogledalu slobodne volje oslobađamo duh ili nepoznanicu u sebi ili se s njom svezujemo. Tijelo nije odnos u nama, ali smo s njime u odnosu. S njime ulazimo u odnos vidljivog, ali u sebi nosimo tajnu nevidljivog. Možemo ga čuvati ili ubiti, ali samo tijelo nezaustavljivo odlazi od nas.

Samo tijelo odlazi prirodnim putem, jer se u protivnom ne bi moglo napustiti, a od svega drugoga moramo otići sami, jer sve je odnos u nama, niz vlastitih odraza od kojih moramo otići da bi porodili bestranost – odnos slobode ili čovjeka.

Tvoja duša je ta koja rastvara posljednje odijelo ovog dvostranog svijeta i zadnji odnos od kojeg ćeš morati otići, da bi se iz osmine ili duha u tebi otvorio odnos bestranosti i porodio čovjeka.

Duh bestranosti je osnova svega, ali ničija sve dok ju ne preuzmemo na sebe i postanemo u svijetu vječne bestranosti jedni drugima izvor svestranosti na vjekove.

Dovoljno je preuzeti na sebe svoju bit koja je bestrana,
ali sve bježi od nje na sve strane svemira kao od smrti,
iako je jedini u svemu –  i kao takav život.