Gluhonijemi svet


Vani pjevuši čitav svijet,
da bi privukao glas iznutra,
ali sve što je vani glasno,
unutra šuti.

GLUHONIJEMI SVET
GLUHONIJEMI SVET

Vani nema utjehe – samo unutra, vani nema molitve – samo unutra. Samo je molba unutra molitva i u njoj tvoja utjeha. Tko ostaje vani, ostaje bez utjehe – jer sve vanjske utjehe prolaze – ostaju samo one koje si izmolio unutra.

Rođen si kao nemoć moći koja se brani moću nemoći druge strane, ali samo odani odlaze tamo, gdje se otvara svijet s one strane moći i nemoći.

Sve izvana otuđuje, sve iznutra zbližava.

Srećemo se vani u vremenu i prostoru, ali možemo se sresti samo unutra – u duhu.

Ništa vani neće nikome biti oduzeto, ali kad izgubiš ono iznutra, postaneš svjestan da ništa izvana nije vrijedno ničega ako nije uvjetovano iznutra.

Ljudi su uvjereni u svoju komunikativnost, a u stvari se svatko nalazi u monologu i svatko je u svojem gluhonijemom svijetu. Sve dok se nečim braniš, nigdje nećeš ništa probuditi. Svi smo gluhi i nijemi, ali samo će nas unutarnji svijet naučiti abecedu, da bismo jednom mogli razumjeti jedni druge i s nekim progovoriti u dijalogu.

Isus je dao svoj život da bi probudio unutarnji svijet u svemu. Napustio je taj svijet vanjskog i stavio prazan list na Gospodinovu desnicu unutarnjeg. I odanost je progovorila i postavila prvo slovo dijaloga, i kad bude udovoljena drugim slovom, prekinut će se veza između vani i iznutra. Tada će poroditi prvu pjesmu unutarnjeg svijeta, ali i tamu gluhonijemog svijeta svih koji su ostali na svojoj strani. Jer mnogi biti će prekasni za drugu stranu…

…a dotad nitko ne zna i dotad imaš još trunku vremena,
da ušutiš pred obličjem tišine,
prije nego progovori tvojim riječima ili zauvijek zašuti.