Vrijeme nepovrata

U vlastitoj potpunosti nema odgovornosti za odnose

VRIJEME NEPOVRATA
VRIJEME NEPOVRATA

Mislio si da te kroz oči sudaca gledaju vlastite oči, zato si se pred njima našao u neugodnoj situaciji. Sada ćeš shvatiti da na njihovoj strani nema očiju koje bi te mogle vidjeti. Sačuvali su iluziju pod cijenu ljudskih očiju.

Netko je sačuvao čovjeka i taj je poput vratnog okvira kroz kojeg prolaze ljudi. Netko drugi je čovjeka izgubio i nasuprot njega prolaze izgubljeni ljudi.

Čovjek je slijedio poziv, slika je htjela biti potpuna u sveznanju. Onaj koji je slijedio poziv, uspostavljao je odnose, rješavao stvarne situacije i sadašnje ga vrijeme vodi u potpuno praćenje poziva. Sliku vodi u vlastitu potpunost i isključuje ju iz svakog odnosa. U vlastitoj potpunosti nema odgovornosti za odnose – nema potrebe za odnosom, zato se svjetovi razdvajaju.

Nema ni horizontale ni vertikale – jedna drugoj su odraz odraza, a jedina stvarnost čovjeka se odražava pod kutem od 45°, gdje je u ravnoteži njegovo ishodište. Bio si siva prema odrazima, koja se odlučila za bijelu ili crnu. Sada kad su odrazi nestali više nema sive, već se odnos raščišćava prema bijeloj ili crnoj.

Prostor proteće kroz odanog kao na tekućoj vrpci vremena gdje je svaki trenutak jednako tako stvaran kao ovaj sada i sve oživljava. Isus je postojao prije dvije tisuće godina, ali može Biti živ ako Ga pozoveš u svoje vrijeme. Ustat Će jednako živ, kad prostor poptuno istekne. Kroz samovoljnog ističe vrijeme, čisto vrijeme u kojem nitko i ništa ne opstaje jer sve odnosi – čisto vrijeme pokreće nestajanje svega.

To je vrijeme nepovrata, kad se brišu tragovi među ljudima i protiv čovjekove volje stvaraju se novi odnosi. Kad više nema slobodne volje, čovjek zagledan u iluziju je najsigurniji u svoju slobodu – drugi može odahnuti da je vrijeme slobode prošlo.

Na polju potpune iluzije počinje bitka, jedini odnos izgubljenih – a na polju stvarnosti prvo zurenje čovjeka iz oči u oči.

Bitka iluzija na koju priseže suvremeni čovjek više ne uvjetuje čovjeku mjesto za preživjeti. Ali ne boj se posljednjih dana, jer ukoliko nećeš preživjeti na ovome svijetu, toliko će ti ravnoteže darovati druga strana. To je tajna vremena nepovrata.