Slijepo mjerilo

Slijepac si, a opet mjerilo svim ostalima, kao i ostali tebi

SLIJEPO MJERILO
SLIJEPO MJERILO

Nisi ti mjerilo, nego je mjerilo u tebi i počinje djelovati kao ishodište života, u trenutku kad napustiš svoje mjerilo.

Oblici djeluju svjesno – a njihovi odnosi ili proporcionalnost u njima samima podsvjesno. Dok gledaš iz svoje perspektive ne vidiš nikoga i ništa, osim svoje iskrivljene slike jer su svi omjeri iskrivljeni.

Netko se orijentira prema udaljenosti ili po izračunu, a netko prema harmoniji ili osjećaju, ali sve će orijentacije uvenuti i ostat će samo mjerilo u tebi kao ishodište života ili smrti.

Ti si slijepac i zato nemoj nikoga odmjeravati. Slijepac, a opet mjerilo svim ostalima, kao i ostali tebi. Ako na to pristaješ, smrt u tebi mjeri korake života što dolaze k tebi s druge strane. Tamo gdje sam mjeriš korake života, na drugoj strani nema nikoga, a u tebi samo mrtve oči.

Netko odavde do onamo mjeri svoju veličinu – a netko od onamo prema natrag priznaje svoju malenost pred životom.

Tko pristaje na kakvu god mjeru, za dimenzije ne treba metar s kojim barataju špekulanti, ne znajući da se samo po dvoje može naći točnost Trećeg i Jedinog – pravilo mjere koje je iznad svega, koje ispravlja sve nepravde.

Što je udaljenost manja, netočnost je veća i dopušta više pogrešaka. Dolazimo u vrijeme točne izmjere ili u točnost same vertikale – u ishodište života i smrti.

Nalazimo se u vremenu zaustavljanja –
netko u sebi zaustavlja druge – a netko se sam u sebi zaustavlja
i među njima je izravnato poput tišine u svijetu glazbe.
Među zaustavljenima u sebi – jedno drugome pisan svijet
mjehurića od sapuna i odbjeglih tonova što se vraćaju kući.
Među onima koji zaustavljaju jedni druge –
odbjegle duše u tamu duha.

U svakome umire jedno ja: crni sat (povratna informacija) ili bijeli sat (ishodište). Na trećem satu vrijeme već teče u oba smjera, za svakoga u izabranom smjeru. Na šestom satu će se poništiti sva napetost (energija) i steći snaga (dimenzija). Bijelog u bijelom više nitko ne može zaustaviti, niti sat koji je postavljen na »ne« jer više nikoga nema pred sobom.

Napetost bi prije Isusa mogla sve uništiti, kao pritisak zatvorenu posudu. Isus je otvoren ventil za cjelokupan izlazak u novu dimenziju, da se između dvoje kut od 45° isteče u kut od 90° točne izmjere cjeline.

Svako kretanje je blago kapanje u protivnom smjeru kazaljki na satu. Tako svaka oplodnja i svaka misao smanjuju tijek napetosti u smjeru kazaljki na satu. Ne onih misli koje su na mjestu i koje čovjek nosi u poštovanju vlastitih parlamenata, već misli koje se bude svaki dan u tebi, a ne iz misli nekih misli.

 …
Svatko na svoj način traži i vjeruje u treću silu:
narod bira vođe i stranke, vjernici se nadaju čudima
a i prevaranti u ime treće sile barataju s tisućama tajni.
A Isus je govorio: „Vi ste treća sila (povratna informacija svih pojava)
i treća je sila u vama samima.“

Došlo je vrijeme kad se povratna informacija dotiče prstom u prst kao u ogledalu.
Zatim će jedan prst drugoga progutati ili roditi
jer ogledalo je Gospodin s dvije strane.